Idag har vi en helt annan syn på mode än vad vi har upplevt tidigare i historien. Förr i tiden var det viktigt att klä sig respektabelt. Idag kan man säga att det mer handlar om att uttrycka sig.I de flesta delar av världen är mode personligt och det finns lika många stilar som det finns människor som ansluter sig till dem. Vi har redan skrivit om ”boho chic”, och i den här artikeln kan ni läsa lite mer om moderna modestilar.

Japanska modestilar

Olika typer av japanska stilar har slagit igenom stort på den västerländska marknaden. Japan har genom alla tider varit ett land med stor fokus på mode och skönhet. Gyaru är en japansk stilstil som växte fram under 1970-talet och hade sin pik under 1980-talet. Stilen fångades upp av ungdomar och är idag ett vanligt inslag i den japanska vardagen. En stil av Gyaru är att man bär mycket accessoarer av guld.

Cosplay

Även stilen som kallas för Cosplay växte fram i Japan. Det går helt enkelt ut på att klä sig som en specifik figur ur ett spel, en film, en tv-serie eller en bok. Stilen har blivit mycket populär och det finns idag flera tävlingar där deltagare konkurrerar mot varandra om vilken dräkt som är mest lik originalet. I Sverige har stilen vuxit stadigt och har idag flera tusen aktiva utövare. På cosplay.com kan man läsa om olika konvent runt om i värden där man kan träffa likasinnade.

Den mystiska stilen EMO

EMO växte fram tillsammans med punk- och rockmusiken under 1980-talet. Stilen består i stora delar av att personen bär svarta kläder. Under 2000-talet, i samband med bandet Chemical Romance gjorde entré, började stilen bli populär bland ungdomar igen. Något som är speciellt för stilen är att både män och kvinnor kan bära smink. Det ses inte som något konstigt eller tabu att män använder ögonskugga eller eyeliner. Kidsworld har en steg-för-steg guide som visar dig hur du kan adoptera stilen.

Relaterade inlägg