VinterkläddMed vintern i full gång så är det förstås också hög tid att få på sig varmare kläder för att undvika att frysa sig blå om läpparna. Vi tänkte därför här ge lite tips på bra kläder att ha på sig när kylan tränger på. Vi tar det uppifrån och ned.

Huvud och hals

För den som är det minsta benägen att vara frusen av sig så är det helt klart en mössa som är vindtät och fodrad. Om du arbetar och håller dig varm så fungerar en stickad luva då den släpper ut överskottsvärmen. En varm halsduk är perfekt att täcka din hals med om du inte har en jacka som går upp hela vägen till hakan.

Överkroppen

När man klär sig så ska man förstås alltid anpassa sig till den aktivitet man ska göra. Ska du en snabb sväng till affären några minuter bort så kanske det räcker med en varm jacka. Men ska du vara ute under en längre period så kommer du att behöva klä dig mer rejält Det man brukar säga är att använda sig av ylletyg närmast kroppen eftersom det håller värmen bra och tränger bort vätan om du skulle bli svettig, på så sätt slipper du bli kall senare.Nästa lager väljer du också förstås beroende på hur kyligt det är ute. Kryper temperaturen ned mot -20 så kan det vara läge med en ylletröja med polokrage och en ytterligare tröja ovanpå detta innan det är dags för en varm, rymlig och vindtät jacka. Det är viktigt att jackan täcker halsen bra.

Händer

Ett par varma skinnhandskar, endera tumvantar eller vanliga fingerhandskar. Se till att dem är ordentligt fodrade.

Underkropp

Som byxor fungerar det i regel bra med exempelvis ett par jeans och därefter ett par fodrade täckbyxor. Är det riktigt kallt så är det skönt att dra på sig långkalsonger eller underställsbyxor i ylletyg – av samma orsak som på överkroppen.

Fötter

Vi har tjatat om ylle flera gånger nu och det blir så även en sista gång. Yllestrumpor på fossingarna och varma sulor i skorna så klarar du dig långt – även om inte skorna är fodrade.För fler tips om vinterklädsel kan du ta en titt på denna artikel i Aftonbladet.

Relaterade inlägg